Inovatia sau pe cine sa dai vina cand n-ai pe cine!

Mircea Vadan
3 min readFeb 12, 2020

Tocmai am citit știrea ca Bookster, biblioteca publică ce închiriază cărţi angajaţilor din companii, a fost dată în judecată de 10 edituri si de Asociaţia Editorilor din România.

Motivul precizat de acestea ar fi că Bookster le face concurență neloială, activitatea bibliotecii afectându-le vânzările” 😲 (mai multe detalii pe Start-up.ro)

Această concurență “neloială” este de fapt concurență pe bune bazată pe istețimea de a analiză piața și nevoile consumatorilor și pe înțelegerea impactului digitalizarii asupra industriei și asupra modelului de business.

(image taken from Bookster’s Facebook page)

Dar problema e, de fapt, că atunci când rămâi în urmă și altcineva te ia prin surprindere, cauți alte motive, cauți nod în papură, în loc să te uiți la tine în ogradă ca să îți dai seama ce ar trebui să faci mai inovativ!

Nu cunosc piața asta destul de bine și nici cât de inovative sunt editurile sau librăriile, dar prin faptul că o parte dintre acestea dau în judecată o platformă pentru că le ia din pâine, îmi transmite că nivelul de digitalizare și inovație în model de business al acestor edituri este destul de scăzut.

Apropo, pentru clarificare: “Referitor la autori, deși nu este obligată prin lege în acest sens, biblioteca publică Bookster plătește benevol către titularii drepturilor de autor o remunerație pentru fiecare carte împrumutată de la biblioteca publică Bookster.

______

Software is eating the world” spunea Marc Andreessen, un binecunoscut investitor, acum vreo zece ani, referindu-se la orientarea spre software și a exploziei de startupuri ce a urmat în ultima decadă.

Prin prisma dezvoltatorilor de software, cred că noi, românii, am fost de partea celor care au mâncat o părticică din “the world”, programatorii și firmele de software au beneficiat de acest val și de cererea de a produce software la comandă. Și implicit întreagă economie românească căci IT-ul și producția de software tinde spre ~8% din PIB!

Ne lăudăm des că am fost “deștepți” și am prins valul, așa-i? (mai degrabă am fost norocoși și la o intersecție potrivită de timpuri).

Dar să ne gândim la reversul valului: “digitalizarea va mestecă mărunt afacerile nedigitalizate” din România! Eu cred că de-aici înainte vom simți asta mult mai dur în toate industriile din România.

Prima industrie lovită puternic de digitalizare a fost cea de media și știri, apoi cea a telecomunicațiilor, recent cea bancară. Sunt deja exemple populare, ce le auzim în workshopuri și prezentări. Nu mai sunt așa de noi și putem deja învața din ele.

Nu ar trebui să fie o surpriză. Să ne uităm la ce se întâmplă în SUA și în Vestul Europei, cu lupte între giganții tradiționali și companiile tech apărute în ultimii 25 de ani. E clar cine câștigă lupta economică.

Am văzut în ultimii ani lupta între firmele de taxi și aplicațiile de “ride-hailing” și “micro-mobility”. Nu doar în România, ci peste tot în Europa. Vor fi încetiniri, dar până la urmă valul va acoperi cam tot ce îi stă în cale.

Nu datul în judecată va opri companiile de tehnologie sau cele ce folosesc technologia, ci doar economia lor de business. Mai degrabă modelul lor de business și de extindere le poate duce la pământ (despre asta intr-un articol următor).

În loc să dăm în judecată pe jucătorii mai isteți pentru motive ce nu stau în picioare nici la o adiere de vânt, mai bine să ne gândim cum să ne adaptăm mai repede modelul de business ca să profităm de valul inovației și digitalizării!

--

--

Mircea Vadan

Focus: Romanian #tech & #startups ecosystem. Partner Activize.Tech, TechMatch.EU. Involved in Cluj Startups, FreshBlood.HealthTech, Fintech.Camp, Cluj.AI, RoIT.